Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Wednesday, December 20, 2006

Gabaliukas kasdienybes / Un trosito del mizmas dias

Lyginant Ispanijos matmenimis, Ourense yra “didelis kaimas”. Nors cia gyvena apie 120 tukst. gyventoju, taciau miestas savo gyvumu ir gyvenimo ritmu yra zymiai aktyvesnis nei mano gimtoji Klaipeda su 180 tukst. gyventoju! Vakarais, gatves pilnos zmoniu, savaitgaliais barai pini iki 05:00 ryto! (zr. foto "Siaure ir Pietus. ...")
Kadangi per miesta teka upe Miño (Minjo), abi miesto dalis jungia net 7 tiltai, tuo tarpu Klaipeda turi 3... na zinoma, Ourense senesnis miestas nei Klaipeda. Pirmasis tiltas statytas dar romenu laikais menanciais Kristu.

Palei upe, is abieju pusiu, yra nutiestas sveikatingumo takas su stovais dviraciams, suoliukais, tualetais, vaiku zaidimo aikstelemis, termomis (atviri baseinai su karstu gelmiu vandeniu)... tiesiog tik eik poilsiauti, sportuok ir norek!
Smagu begti siuo taku, ne tik del jo puikaus irengimo, bet ir del aplinkui esancios gamtos. Stai vienur matai nardancias anciu poreles (anas platyrhynchos), dar kitur virs vandens palinkusi sustingusi garni (ardea cinerea) laukianti zuveles, ar kur ant akmenu isitaisiusius kormoranus (phalacrocorax carbo) pries saule isskestais sparnais, o kur dar zvirbliu cirskimas, snarantys po nukritusius lapus varnenai... visko ir nenupasakosi...

Pradzioje juokiausiu is ispanu, kad jie neturi pirciu, taciau juokiasi tas kas juokiasi paskutinis. Kadangi cia yra terminiu saltiniu, Orenses savivaldybe paupiu irenge keleta termu. Cia atitekantis karstas (apie + 62 C) saltiniu vanduo akmeniniuose baseinuose maisomas su saltu vandeniu. Salia baseinu yrengti dusai, kur privaloma nusiprausti pries einant i terma. Vietos cia uztenka visiems. Man ypac malonu cia ateiti sestadienio vakarais, kai ateina ir tevai su vaikais. Tada, sededamas siltoje termoje, uzvertes galva gali regeti saulelydzio nurausvinus sustingusius vakaro debesis ir girdeti besiturskianciu vaiku krykstavima. Idiliska ar ne? Dar patinka, kai diena pakeicia tamsa, isiziebia zibintai… tada po pasibegiojimo isitaisai termoje tarsi kokiam katile, galvoji apie nieka… girdeti ramus salia esanciu kaimynu pokalbis ir zibintu sviesoje sukuriuodami virsta garai…


Va, kad taip Klaipedoje palei, Dange :D... a?! Gal tada dazniau griztu isvyke namiskiai, draugai, pazistami...?
Daugiau miesto fotografiju http://www.pbase.com/jlfernan/image/42089718

Lietuvos pristatymas

”… lape trauke vilka, vilkas trauke meska, meska trauke seni, senis trauke boba, boba rove rope...” taip paciame Lietuvos pristatymo ikarstyje kartu su Jolanta (vaidinusia rope ir sekusia pasaka apie rope) skandavo saleje sedintys ispanai.
Praejusia savaite, 14.12.06, Orenses jaunimo kulturos namuose surengtoje ”Solidarumo savaiteje” kartu su Jolanta ispanams sekeme lietuviskas pasakas, grojome Molainiu polka ir daveme ragauti lietuviskos giros. Kartu savo saliu istorijas porino Columbijos, Peru, Italijos ir Belgijos atstovai.

Monday, December 18, 2006

Maratonas / Carrera San Ciprian de Viñas



Sekmadieni, 17.12.06 sudalyvavau paskutiniame siais metais 8 km maratone Galicijoje. Dalyviu su vaikais (tame tarpe ir vezimeliuose) apie 600. Prabegau apie 6 km kartu su naujais pazistamais begikais - Pilar, jau begiojancia 11 metu (jai apie 50, bet duociau 35 metus) ir mano metu Xavier irgi dalyvaujanciu savo antrajame maratone kaip ir as. Dekui Pilar, jos begimo ritmo ir patarimu deka issaugojau jegas ir likus porai km iki finiso spurtavau. Finisa kirtau po 35:22. Rodos galejau spurtuoti anksciau, nes baigus begti dar buvo jegu, na tegu tai lieka sekantiems maratonams. O savo asmenini pradedanciojo begioti rekorda pamusiau :).

Wednesday, December 13, 2006

Paklajojimai / Viajes



nuotraukos is vakarelio (ne i tema). Textas veliau.

Sekmadieni 10.12.06 grizom su Jolanta (EVS savanore Galicijoje is "Zvejones"!) po kelioniu Castilla-La Mancha regione. Buvo idomu, nes Pepes draugai pas kuriuos buvom labai svetingai prieme, visur veziojo, rode, pietus ir vakarienes dare... Et kokie saunuoliai tie ispanai.
Apsilankem milziniskaji Madrida su
su puikiomis parodomis, Kristu menanti Toleda, Consuegros kaimeli (kuriame Servanteso personazas Don Kichotas su malunais emesi) su 11 malunu is pilimi ant vienintelio kalno. Nuo kalno apylinkes vien lygumos, matyti apie 20 km... dar nuvaziavome i Kuenka (Cuenca) miesteli ir kalnus, na bet apie tai daugiau kai idesiu keliones nuotraukas.

DIENOTVARKE

Dabar po truputuka gyvenimas Ispanijoje stojasi i savo vezes -
Rytas su ispanu kalba, po to kokiu alyvuogiu su brie suriu ir batonu pakramtau. 13 val. begimas (arteja dar vienas begimo maratonas kaimyniniame Lugo mieste ateinanti sekmadieni 17.12).
Pries eidamas i kalbos kursus (16 val.) pasiruosiu ka pietums (siurpinam ispanus su musu pieniskos sriubos receptu, o jei dar pasakau kad su cukrum pasisaldinu tai is vis vos nevemia :D), po kursu kur prie interio prisedu.

Dar 2 kart savaitej buna sokiu kursai (20 val.) - mokomes salsa, chia chia chia, rokenrola, neseniai emem mokintis tango. Mokina tokia juodaplauke energinga ispane. (Kaire apatine nuotrauka su 2 merginom), antroji - jos pusesere.

Stai ir sventes arteja... kur planuojat svesti? Naujuosius sutiksiu Prancuzijoj, Bretanej pas Tom (savanoris su kuriuo buvom kartu Norvegijoj). Taigi nusimato daug suriu ir vyno...

Beje, si 4tadieni pristatienjam su Jolanta Lietuva JAunimo namuose, tad zadu giros paruost, bet vakar uzsimusdamas supermarketuose mieliu ir juodos duonos neradau. Geriausiu atveju radau kepimo milteliu ir rudo batono... :)

Iki
susirasymo.