Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Wednesday, January 31, 2007

Darvino kosmaras / La pesadilla de Darwin

Vakar kaip ir pries tai buvusia savaite viename is baru rode viena is paprotinanciu filmu. Austru rezisieriaus Hubert Sauper filmas "Darvino kosmaras" ko gero vienas geriausiu mano matytu dokumentiniu istoriju. Tai filmas apie paprastu zmoniu kasdienybe prie Viktorijos ezero - zvejus gaudancius zuvi, moteris tampancias prostitutemis, rusu pilotus senuciu Iljusin lektuvu isgabenancius zuvi ir atvezancius ginklus ir tai, kas slypi uz viso sito...
Del pries keleta desimtmeciu atlikto mokslininku eksperimento, Viktorijos ezere kilo ekologine katastrofa. I si ezera ileidus viena plesriuju Nilo zuvu, si zuvis isnaikino kitas cia gyvenusiu 210 zuvu rusiu. Ezeras matines Kenijos ir Tanzanijos zmones mirsta, taciau niekam tai nerupi. Taciau filmo esme tame, kad zvejai gaudo ne sau. Zmones nebegali nusipirkti sios zuvies, nes tai eksportine preke, per brangi jiems. Vietiniams tenka tenkintis tuo, kas lieka isvalius zuvi - galva, asakos ir uodega... Sugauta zuvis patenka i fabrika, kur perdibta eksportuojama i EU ir Japonija. 500 tonu zuvies kasdien!
"Kiek zmoniu butu galima pamatinti situo kiekiu?" - filmo autoriaus klausimas fabriko savininkui.
"Neturiu net supratimo" atsako, "taciau tai labai dideli pinigai"... ir ijungia zuvies formos siuvenyra, zuvis varto uodega skambant dainai "Don't worry, be happy"... Filmas su gera ironijos doze apie siaubinga zmoniu gyvenima prie didziausio pasaulyje tropinio ezero.

Wednesday, January 17, 2007

La leña calienta dos veces

El lunes fui junto con los trabajadores del la Organización "Amigos de la Tierra" al Centro de Medio Ambiente arriba en las montañas.

Nosotros todos tuvimos que trabajar. Porque yo extrañando el trabajo físico fui a cortar leña. Había muchos árboles que cortar. En las montañas la temperatura era mas frió que abajo, por ejemplo en el cuidad. Hacia mucha niebla y llovía un poquito. Pero siguiendo el dijo "la leña calienta dos veces". Después de algunas horas de trabajo yo sudé y me disipé como una olla. Por la tarde, después del trabajo, estuve muy a gusto sentado con mis compañeros cerca de la chimenea grande, bebimos una colacao caliente, hablamos y jugamos ajedrez...
Al día siguiente tenía agujetas pero a mime gustó esa sensación. Entonces te das cuenta de que tienes un cuerpo vivo.

Pirmadieni su kai kuriais "Zemes draugais" nuvykom i kalnus. Isiilges fizinio darbo visa diena praskaldziau malkas. Vakare susedom prie didziulio zidinio buvusiame medziotoju namelyje... snekuciavomes, gerem karsta kakava ir zaidem sachmatais... Kalnuose temperatura zemesne nei mieste apacioje, tad koleges sildesi vos ne zidinyje. Jaukuma... Sekancia diena jutau visus savo raumenukus, bet tada irgi malonu, nes supranti kad turi sveika kuna.

Friday, January 12, 2007

Le Mont Saint Michel

Prancuzijoje yra dvi daugiausiai lankomos vietos, tai - Eifelio bokstas Paryziuje ir "Vakaru stebuklas" - Le Mont St. Michel tarp Bretanes ir Normandijos. Le Mont St. Michel verstusi kaip Svento Mykolo kalva. Kasmet cia apsilanko apie 3,2 mln lankytoju.
Si vieta mena druidu, romenu (vadinta "Heraklio vartais"), vikingu laikus. Cia, 11-16 a. atskiriami galingu potvyniu ir atoslugiu, isikuria benediktinu vienuoliai ant uolu pastatydami didinga gotikos stiliaus vienuolyna-tvirtove. Baznycios bokstas su archangelo Mykolo (dangaus kariuomenes generolas) statula iskyla i 170 m. auksti. Ilgainiui, salia galingu vienuolyno sienu vystosi gyvenviete. Si vieta ypatinga tuo, kad Lamanso sasiaurio potvynio metu, tvirtove tampa sala, ir atoslugio metu ja galima pasiekti zeme. Del savo isskirtines gamtines padeties, karu tarp Prancuzijos ir Anglijos metu, anglai nesugebejo pasimti sio itvirtinimo, nepaisant to, kad Simtamecio karo metu anglai buvo apgule sia tvirtove 1424-1434 m.

Prancuzijos Revoliucijos metu vienuolynas apleidziamas (vienuoliai grizta tik 1966 m.) ir tvirtove su vienuolynu iki 1863 m. paverciama kalejimu. Tuo laikotarpiu kalinama apie 15-18 tukst. zmoniu - tarp ju zymus politiniai (socialistai), kulturos veikejai (kaip Víctor Hugo). Jau 19 a. pab. valstybes imama saugoti kaip istorinis objektas. Nuo 1979 m. itrauktas i UNESCO kulturinio paveldo sarasus. Nepaisant didelio lankytoju srauto, benediktinu vienuolynas veikia ir dabar.


Ir mes ten buvom su Tom'u, Antuan'u ir Stepan'u sidra gerem, plonycius krepsus valgem, per barzda nevarvejo, tad skaniai burnoj viska suturejau...

Thursday, January 11, 2007

Vacaciones de Navidad



Los vacaciones comienzon tristes. Mis vesinos se fueron cada uno por su lado y yo me quede solo en casa... Pero en Nochebuena me llamo mi familia y los saludé a todos. Al dia siguente yo fui a Francia a visitar mi amigo Tom. Nosotros fuimos juntos a Noruega como voluntarios europeos. Yo tuve mucho plaser en conoser a la familia de Tom. La familia es muy musical - madre toca el piano y acordeon, padre toca los bongos y la gitarra, hermana (mas joven que Tom) tambien toca el piano, y Tom toca la gitarra!



Algunas dias por la tarde con Tom nos encontramos con sus amigos y fuimos de bares o a sus casas y cenamos, hablamos, jugamos... Tom sabe muchos juegos, porque el estudio para bibliotecario de juegos.
Un dia nos fuimos a Le Mont Saint Mishel. Es una fortaleza y el monasterio de los Benedictines. Durante os guierras entre Francia e Inglaterra, los ingleses no pudieron cocer esta fortaleza ninguna vez! Por su singularidad Le Mont st. Mishel está incorporado en la lista del Patrimonio de la Humanidad.



Ahora yo estoy muy contento con ms vacaciones, porque conoci muchas cosas nuevas para mi. Como conoci un trocito de la cultura francesa desde dientro de la familia. Mucho gracias Tom!

Friday, January 05, 2007

Naujuju sutikimas Prancuzijoje / La celebracion del año nuevo

Naujuosius sutikau pas Tom su jo draugais ir seima. Drauge su juo savanoriavome Norvegijoje. Ispudziu daugybe, tad apie viska pasistengsiu pasipasakoti ar bent ideti nuotraukas.
Prancuzija yra Prancuzija. Jos nesumaisytum su niekuo. Savaite gyvenau Tom seimoje. Cia buvau apgaubtas namu silumos ir tikros namu atmosferos. Prancuzai dabar mano akimis yra ko gero tokie kokie jie yra ir visam pasauliui - gurmanai visame kame. Nesvarbu ar tai maistas, apsirengimas, architektura ar automobiliai... Viskas turi prancuziska skoni...
Si karta man pasiseke, nes niekas nestreikavo. Anot mano draugo Tom, streikavimas prancuzui tai tarsi nacionalinis sportas. Kazkas yra pasakes, kad streikai yra tarsi gero gyvenimo indikatorius - jei salis sterikuose, vadinasi zmones aktyvus, besidomintys savo gyvenimu ir salis funkcionuoja gerai.
Bet si karta prancuzai svente sventes... Be abejo su daug vyno... Tad tikra atrakcija buvo su Tom nueiti i vyno parduotuve... Isauges seimoje, kur vynas turi svarbia vieta, Tom man buvo puikiausias patarejas koki vyna isrinkti jo tevams ... "Tie ar anie metai vynui buvo geri... sis ar anas vynas dar kiek per jaunas... sitas ispilstytas gamintojo o sitas perpardavejo... mes su draugais megstame..."



Toliau... atskira tema - suriai. Berods generolas Charlis de Golis pasake - "valdyti sali kurioje yra daugiau nei 400 suriu rusiu yra neimanoma!" Isbandziau gal 5-7 visiskai skirtingas suriu rusis. Na kai kuriuos jau importuoja ir pas mus. "Melynasis" suris su pelesiais stipraus astraus skonio, toliau ilgai atsiminsiu suri is tolo trenkianti karve... viaa... bet labiausiai patiko suris su baltais pelesiais is virsaus "Camabert" skonis panasus kaip surio "Brie", tik stipresnis kvapas ... toliau dar buvo suris skirtas specialiai tik patiekalui "Raklett" (zr. nuotraukos virsuje ir 4-toji apatine), nes jis islydomas, dedamas ant virtos nuluptos bulves ir valgoma kartu su kumpiu. Viskas labai paprasta ir skanu, reikia tik tureti Raklett peciuka kuris naudojamas ant stalo (reikes pasiziuret e-shope). Dar suzavejo gatvese parduodami pyrageliai...
Beje, prancuziskos vakarienes eiga: Aperitif (gerimai ir mazi uzkandziai pries valgi, apetitui suzadinti); pagrindinis patiekalas; po vakarienes dar paduoda suriu; po to, desertas ir kava (is labai mazu puoduku, nes sako kad stipri :), nors man jokio skirtumo).
Tad tiek apie virtuves reikalus...