Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Sunday, April 27, 2008

Piratu nuotykiai / "Sjørøverne" og skøyte


Pries isvykstant i Lietuva, Erlingas pakviete paziuret jo naujo laivo kuri pasiplukde is Kroatijos. Laivo ilgis 15 m, 2 miegamieji, vonia... Dienos turui galetu iskylauti apie 15 zmoniu. Cia stovi 2 amerikietiski varikliai po 500 AG... I bakus telpa 4 tonos degalu.
Pripilde bakus kuro ir kiek aptvarke laiva sedom i laivo motorine valtele ir nutarem plaukt i Fredrikstada pavalgyt. Tai zymiai greiciau nei vaziuoti masina. Na su Erlingu nepanuobodziausi - pastoviai isipainioja i kokius nuotykius. Buvo juoko, kai isplaukus mariu vidury uzgeso variklis. Pasirodo nebeliko kuro! Kaip tikri piratai griebemes irklu ir nusiyrem i artimiausia kateriu kuro kolonele prie upes. Po "sutvarkytos" picos dar palenktyniavom su greitaeigiu kateriu, vandens purslais pataskem gale klykiancius draugus. :-D

Wednesday, April 23, 2008

Paragliding

Hinnøya saloje yra aktyviai uzsiimama paraglidingu kuriuo sklendziama gaudant silto oro sroves. Kadangi saloje oro salygos nepastovios, paraglideriai cia naudoja variklius. Su jais man jie atrodo tikri padangiu "karlsonai". Jie tai verciasi per galva, tai sonu... tikri nutruktgalviai.
Parasiutas sveria tik 6 kg, taciau gali islaikyti 2 tonu svori. Jei skrendama su varikliu, kuro pilnais bakais (12 l) ir esant normalioms oro salygoms, galima nuskristi 120 km. Variklis sveria 25 kg ir su petnesomis tarsi kuprine tvirtinasi ant nugaros. Paprastai skaiciuojama 1 valandai sunaudoti 3 l kuro. Greitis, priklausomai nuo oro salygu, apie 50 km/h. Kritiniu atveju pilotas turi atsargini parasiuta.

Saturday, April 19, 2008

Pirklys ir asotis / Kjøpman og mugge

Buvo sekmadienis, ejo 13-ta diena kai buvau isigijes asoti. Ta diena sutikau pirkli. Jis buvo kitoks nei cia keliaujantys vietiniai klajunai. Ir atsitik tu man taip, jis pasirodo esas mano krastietis. Nebuvo galo dziaugsmui, pakvieciau i savo palapine vakarienei. Atsinese pirklys amfora pilna vyno. Skaniai pavalgem, pasisnekuciavom ir jis sako:
- Beje, grazus asotis tavo, mainom i amfora?
- Jis ne tik grazus, jis ir talpus. Gelbsti nuo troskulio kasdiena...
- Drauguzi, nieko blogo tu nepamanyk, bet as noreciau tau tad ja padovanoti. Ar nesvajojai kada tokia turet?
... Zinia, kadais... prisiminiau, dar nekeliaudamas svajojau. O kam ji man tokia net nemasciau. Troskau tokios amforos kaip ir daugelis kitu tokiu kaip as. Talpa jos man ne motais buvo. Svarbiausia - kakliukas laibas, nediduke ir aptraukta oda. Palengva, nepajutau net, kaip si anu laiku mintis isiskverbe galvon ir bande uzvaldyt mane. O gal priimti dovana?
- Ne, ne... dekoju, as turiu jau savo.
Pirklys zagsejo. Padaugino kiek vyno, vel taria:
- Man dar niekad neteko susitikt siose platybese tokio zmogaus kaip tu, ir dar krastietis. Isgerkime kartu uz tai!
- Isgerti kartu galim, taciau vandens, ne vyno - atsakiau. - Nuo vyno tik galva apsvaigsta ir istroksti dar labiau. Ir kas is to?
- Isgerk drauguzi, as prasau, tu nezinai koks jis skanus, o aromatas nuostabus.
Paragavau, kad jau taip praso, izesti svecia nevalia. O vynas kaip ir iprasta - lipnus.
- Aciu, man geriau vanduo asocio.
Pirklys jau buvo gerokai ikauses, eme snuduriuot, atsipalaidavo.
- Matau tavo asotis tau labai brangus. O man maniske jau pabodo, is ipratimo tiktai ir tasaus.
Bandziau nupasakoti jam kelia iki miesto ir kaip rasti krauvele, kurioje galima isigyti inda pagal savo norus.
Taciau jis nesiklause, o gal nesuprato ir kietu miegu uzmigo. Jau nemate, kaip senos minties genamas priejau, paemiau amfora, apziurejau - tikrai grazi, drakonas israzytas ant sono, taciau ji buvo jau... tuscia. Kelione dykuma parodo kieno kokia verte. Ji neprilygsta manajam indui niekuo. Pripildziau ja pilna vandeniu is asocio. Tikiuosi ryte jis prisimins nupasakota kelia. Gal ir jis ten ras savo asoti...

Friday, April 18, 2008

Velykos / Påske / la Pasqua en Noruega

...Velykines atostogos Norvegijoje... Dekoju Dalia, Anne Grethe, Rune, Torunn, Kjell Vidar, Julie, Karine, Kristine, Mindaugai, Zivile, Kestuti, Giedre ir Gasparai, Bjørn, Alex, Marieluis, Finn Håkun, Odne, Åsmund ir Johanne!
Buvo nuostabu is naujo pasimatyti su Jumis visais arba pradeti pazinti. Iki pasimatymo!

Tusen takk for de fine oplevelser i Påske ferie hver enkelt og alle sammen! Det var veldig trivelig å møte dere alle igjen eller bli kjent med. Vi snakkes!
Posted by Picasa

Tuesday, April 01, 2008

Slidziu varzybos - Rensfjellrennet

Nuotraukoje kartu su Ole Warmdal (68 m. siose varzybose dalyvauja jau 32 karta) ir Mindaugu Lukausku (2 kartas varzybose). Spekit ir kas gi pirmasis is musu kirto finiso linija? Na, bet apie viska issamiau zemiau.

Penktadienis. Rune istepa slides, parodo kur ir kaip trinti. Ruosiu slides jau dziaugdamasis ju greitumu. Po darbu atvaziuoja Mindaugas ir kiti prisieke slidininkai norvegai. Sociai pavakarieniaujam. Pokalbis labai daznai sukasi apie tai koks turetu but slidziu tepimas.
Ir stai kovo 29 - Rensfjellrennet varzybu diena. Varzybos prasideda dar neprasidejusios - uzsiimant startine pozicija. Visos vietos priekyje uzimtos, viduri grumdytis nenoriu, nueinu i pati gala, kartu su seneliukais ir moterimis.
Starto suvis. Letai pajuda tukstantine mase zmoniu (dalyvavo 1200 slidininku) pasirizusiu iveikti siandien 56 km slidemis kalnais. Kazkas parkrenta, zmones grudasi priekin... Luketriu dar pora minuciu kol palengva imu sliuozti. Pirmojoj ikalnej vel susigrudimas - senam vyrui daromas dirbtinis sirdies masazas - netiketai susmuko pirmojoje ikalneje, kvieciamas pagalbos sraigtasparnis... Praciuoziu. Pirmieji 6 ikalnes kilometrai ir kakta varvantys prakaito lasai. Karsta, be kepures pasidaro geriau. Gerimo stoteles isdestytos mazdaug kas 6-7 km, vis ismaukiu po pora puodeliu sportinio gerimo, rodos veikia. Mojuoju slidziu lazdomis pirmyn pirmuosius 10 km vis dar judedamas kartu su daugybe slidininku aplinkui. Sunku apsilenkti, diena silta - issimale slidziu vezes... Kryvuliuoju isdauzytomis vezemis, ir galvoju - reikejo cia man tu varzybu - normaliai net paciuozt neina. Kaip ir daugeliui, pakilus auksciau ir pasikeitus sniego temperaturai, prie slidziu ima kibti sniegas. Kai kurie stoja, tepasi slides. Nutrinu slide i slide po apacia prikibusius sniego "korius" ir kylu toliau. Virs 600 m ant balto, vejo pustomo kalno su juodais debesimis virsuje ima darytis salta. Slidininkai kyla letai ir man jie atrodo panasus i aptuisusias muses ropinejancios musmire. Visi taupo jegas ir rodos juda tarsi suletintame filme.Viena ilga vora, apsilenkti sunku, bet vis tiek bandau rades tarpeli lipt is veziu ir lenkti.


Kazkaip lengvai bega kilometrai, stai jau ir lentele su uzrasu - iki finiso - 35 km. Pirma ilga nuokalne, vel nuo stabdymu istrinta ir vietoje slidziu veziu giliausios tarsi traktoriaus ismaurotos vezes. Didejanciu greiciu prisliuoziu kazkoki "pluguojanti" barzdota dedule, nespeju islipt is vamzdziu ir belieka stabdyt sedant ant uzpakalio. Prasikeikimas tiesiog. Persiritus pirmaja kalnu grandine vis sliuozdamas nuokalnen nesustoju vieninteleje matinimosi stoteleje. Klaida - jau po sekanciu 6 km imu jausti nuovargi. Stoju, ir kemsu su savim turetus cipsus, razinas uzgerdamas norvegiska gira... Persitepu slides. Vel laukia ilga 6 km ikalne. Ciuoziu jau kiek daugiau nei 4 valandos, kai Ole Warmdal jau kerta finiso linija. Man dar iki finiso lieka apie 16 km, imu girdeti savo sirdies plakima, bet tai jau nuokalne! Pagauna azartas, slides vel ima slysti neprilygstamai, ir belieka tik "mojuoti" slidziu lazdomis ir lenkti lenkti lenkti tarsi "mirusius" ant slidziu bejegius slidininkus... Ciuoziant per uzsalusi ezera is tolo ilga issibarsciusiu slidininku vora atrodo tarsi skruzdziu kolona. Finiso tiesioji, - komentatorius sveikina Latvijos slidininka, veliau pasitaiso - Lietuvos slidininka ir finisuoju juokingu laiku - 05 val. 59 min.! Dar vienas tikrai istabus "norvegiskas" patyrimas.
(Daugiau tokiu patyrimu - http://kelione.blogspot.com/2007_06_01_archive.html)