Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Wednesday, January 23, 2008

Amfora ir ąsotis

(Pradzia "Beduino pasakojimas" August 2007)
Del siose plynese pasitaikancio dazno oaziu uzpustymo man prireike indo vandeniui. Nezinojau kas manes dar siame kelyje laukia, tad norejosi visad su savimi tureti netuscia talpu inda. Keista, pagalvojau, - klajokliai patys kaip indai, o vanduo - eliksyras palaikantis ju jegas, tarsi apvaizda tikinciajam, kuri semiasi kiekvienas is savo sulinio... Pripildytas indas gali papildyti kita inda, taciau geriausia visada prisipilti tyro sulinio vandens. Jo visuomet uztenka visiems indams pripildyti. Be sulinio dykuma netoli tenukeliausi. Be vandens puodyne isdziusta, o jei nedegta, tai ir suskeldeja nuo saules, tapdama niekam nereikalinga tuscia duzena... Nesvarbu, kokia daugybe pilnu puodyniu butu aplinkui, svarbiausia visada priziureti sulini.
Nelabai megstu miestu, bet del indo issukau is kelio ir nukakau i viena is ju. Ta vakara apsistojau netoliese miesto vartu. Nakti regejau sapna, kad buktai isigijau labai grazia amfora, aukstu plonu kaklu. Bet neilgai dziaugiausi, uzejo karstymetis ir, issekus vandens atsargoms pripildziau ja pienu. Dar ta pacia kaitria diena, pienas nuo karscio susitrauke i varske ir besiteliuskuodamas virto vienu dideliu gniutulu uzkimsusiu amfora...
Ryta, vienoje dulketoje gatveje zaidę susivele vaikai, parode kur galiu rasti indu krautuve. Cia radau daugiau nei man reikia. Buvo sunku pasirinkti is daugybes puodyniu - dideles ir mazesnes iki visai mazu, storos ir net juokingu formu amforos plonyciais kaklais su kamstukais, o kur dar spalvos, ornamentai... ir visai krautuveles pakampeje, kiek toliau nuo akiu, apatineje lentynoje stovejo keli paprasti moliniai asociai su mediniais dangteliais...
Prisiminiau nakties sapna ir kiek pasvarstes pasirinkau asoti... Begant laikui, asotis daresi vis mielesnis, ispaisiau ji spalvom ir nesigailejau jo isigijes.

4 Comments:

  • Panasiai istorija vyniojosi ir apie Gralio taure.Kai herojui teko rinktis is visos galybes tauriu ir taureliu. Nuo auksiniu, puosniu ir zaizaruojanciu iki kuklesniu ir visai niekuo neissiskirianciu (nebent tuo, kad labai jau paprastos). Buvo du herojai ir du pasirinkimai :) spek, kuris laimejo ;)

    By Anonymous Anonymous, at 1/25/2008  

  • savo paprastumu nepaprasta taure laimejo trecias brolis Motiejukas is Zuikiu kaimo? o kuom gi ta taure buvo tokia ipatinga, negi tik del to kuris is jos gere?

    By Blogger Mindaugas, at 1/25/2008  

  • pasakojimo tesinys primine filosofa A.Maceina,kuris savo knygose, gyvenima ivardina kaip kelione ir labai idomiai gvildena sia tema,pacituosiu viena posmeli, kuri perskaiciau bernardinai.lt tinklalapyje:
    „Esu aš juodas bokšto kryžius,
    Juoda naktim pasviręs ir palūžęs.
    Iš seno vieškelio vėlai sugrįžęs,
    Deduosi daiktus į kelionę naują
    Ir lyg paklydęs varpo dūžis
    Iš nežinios į nežinią keliauju“.
    A.Maceina raso, kad "zmogus – dvasios keleivis, žengiąs begaliniu pažinimo, tobulėjimo keliu į prasmingesnę, aukštesnę būtį".
    Maslus posmelis, tiesa?

    By Anonymous Anonymous, at 2/04/2008  

  • tiesa... taiklus tas Maceina. Reikes jo daugiau kuryba pasidomet.

    By Blogger Mindaugas, at 2/04/2008  

Post a Comment

<< Home