Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Monday, February 04, 2008

Vairavimo siaureje ipatumai / Kjøring under vinterforhold

Vakar bandydamas pakilti aukstokai iki kalnuose prasidedanciu slidinejimo trasu, nuslydau kiek i pakeles pusni, masinos dugnas pasidejo ant sniego, ratai prasisuka ir "sedziu".. o iki virsukalnes na, pora metru...! Pasitaiko... stripineju islipes kaip gandras aplink masina, nei kastuvo, nei virves.. karts nuo karto vaziuoja slidinetojai pro sali, paklausia ar neturiu troso, tai galetu pagelbet... Ir vis jauni, tokie iki 40 m. Paskui sustojo dzipas, vyruks apie 50 m. irgi troso neturi, bet jau sako zinau kas turi ir nuleke atgal. Grizta po kurio laiko jau keliese, islipa is kitos masinos jau pagyvenes diedukas, kokia 65 m. uzsikabina ir islupa mane... Tai vat, teisybe sako "senas arklys vagos negadina", o mes jauni, tai visur kaip i svente kaip su "lakierkom"...
Kolega buvo atvaziaves padeti isstumt, bet ka, jam tik kiek virs 30, tai ir jis, zinoma, virves neturejo. Bet patarima dave gera - pasirodo, pradejus vazineti ant sniego ir ledo, padangas reikia nuplauti, kadangi jos nuo vazinejimo asfaltu buna aplipusios kelio dulkemis, nuo kuriu padangos buna tarsi "muiluotos". Tam naudojama priemone "Avfettningsvæske". Taciau su kitu ukisku zmogum pakalbejau, sako geriau naudoti klisteri "Snow grip", nes pirmoji priemone ilgainiui sugadina padangas.

Taigi, nors ir likau neslidinejes, bet kaip sako biblinis personazas Juozapas - "Dievas, visa bloga kas ivyksta pakeicia i gera..." Taigi, puiki vairavimo pamokele artejant vaziavimui link Trondheimo.

8 Comments:

  • Na Lietuvoj tai turbut bent kas antras bagazinej trosa, ir kas penktas laidus pridegimui veziojames :) Gal Norgej islepo liaudis nuo nauju negendanciu automobiliu.

    Siaip nezinau kaip Norvegijoj, bet Italijoj, Prancuzijoj rekomenduoja vaziuojant aukstai i kalnus tureti grandines. Lietuvoj jos ~70lt kainuoja, gali pasidairyt, gal ir ten bus :)

    Gero slidinejimo!!!

    By Blogger Laurynas, at 2/04/2008  

  • Mindaugai,

    O ant ratu grandiniu nebandei deti??
    Siaip keista, kad norgai neturi trosu..Jei ka, galiu uzpirkti ir atsiuti:))

    Marka

    By Anonymous Anonymous, at 2/05/2008  

  • dekui uz patarimus ir rupesi, dabar cheryta normaliai, kai padangas nuplovem nuo asfalto, dar dabar salcio daugiau dave tai be didesniu problemu ivaziuoju. Siaip, rieks nuaryt i Rimi nusipirkt tuos dalykus, ka cia gali zinot. Siand jau raudonais zandais po slidinejimu.

    By Blogger Mindaugas, at 2/05/2008  

  • oho! smagu tau ten. Ir sniego kiek... Jau kaip pavydžiu... porą metų to stebuklo nemačiau. Net Paryžius ir tas lietum pasitiko, nepagailėjo manęs.

    Kada Lietuvėlėj vaidensies? :)

    By Anonymous Anonymous, at 2/07/2008  

  • Nezinau.. gal tau reikia pakeisti masinoje tarpine tarp vairo ir sedynes... :)

    By Anonymous Anonymous, at 2/07/2008  

  • Lt vaidensiuos gerokai per Rasas. O tu Raimike?

    Su grandinem cia vazineja, bet tik furos ir traktoriai, o lengvosios... norgai priprate prie sitokiu oro salygu.
    Kaip smagu kai slidu ir priekiniai varomi... rankini uztrauki, vairiuka paskuki ir masinyte apsisuka vietoj paciu maziausiu spinduliu, nereikia ten stumdyt atbuliniu, taikyt... cia tik atlekei, raz dva... ir jau ziuri i kita puse saule nupieses :)

    By Blogger Mindaugas, at 2/10/2008  

  • aš jau už poros savaičių, lialialia :))) laukiu nesulaukiu keliones namolio!
    o Rasos tai čia Joninės, jo? Nu, iki to gal dar ir vasaros atostogoms grįšim, bus matyt, kol kas neapsisprendžiam kada vasarot važiuot :)

    By Blogger Raimonda, at 2/14/2008  

  • su didziausiu susidomejimu perskaiciau aprasyta situacija. pritariu mintimis apie jaunima ir vyresniuosiu :) jega!

    By Anonymous Anonymous, at 3/09/2008  

Post a Comment

<< Home