Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Saturday, July 26, 2008

Márkomeannu

Nuo treciadienio, liepos 23 iki savaitgalio pabaigos, Evenes komunoje vyksta samiu kulturos dienos - Markomeannu, kas isvertus is sios finougru seimos kalbos reiskia "nedidelis sujudimas kaime". Atsigavus ir stiprejant samiu tautos savimonei (bent jau norvegijos samiu bendruomeneje), svente rengiama jau 9-ta karta Gállogieddi (kas isvertus reiskia "akmens pieva") - gruntiniu samiu lauko muziejuje.
Penktadienis buvo skirtas maziesiems, todel si diena man buvo idomiausia. Cia vaikams buvo galima issipaisyti ir isdailinti ivairiausiais rastais ne tik savo guminius batus, bet ir savo veiduka ir pasivertus feja ar kokiu drugeliu darytis ivairius rankdarbius is vilnos bei vakare klausytis samiu muzikos koncerto vaikams. Nors, tiesa sakant, tikejausi, jog vaikams bus daugiau atrakciju. Taip pat buvo galima paskanauti samisku patiekalu, taciau labiausiai seile varvejo pagalvojus apie dziovinta elnio mesa... tik "kandziojosi" jos norvegiska kaina.
Dienos metu vyko tradicines samiu medicinos pristatymas - cia buvo pasidalinta ir padiskutuota apie gydymo metodus, apie kuriuos nudienos medikai kalba tik puse lupu - akupunktura, uzkalbejimu ir vaistazolemis. Labiausiai mane uzkabino uzkalbejimas - religiniu istrauku, maldeliu kartojimas. Tai vyksta tyloje, pacientas-gydytojas santykiu, uz ka samanas neima atlygio.

Veliau seke toks gana nevaikiskas koncertas vaikams bei nauju samiu jaunimo atstovu (virsutine nuotrauka), kuriu misija yra vazineti po sali ir pristatyti samiu kultura, pristatymas. Vakare, koncertavo ivairios samiu muzikos grupes ir dienos pabaiga vainikavo "joike" (lietuviskai atitikmuo greiciausiai butu raliavimas tik cia jis vyksta burna) varzybos.
Festivalis patiko savo jaukia atmosfera ir paprastumu. Idomiausia, kad siame festivalyje sutikau sveicara Marciello, ceka Piotr (zinantis kas per miestas yra Klaipeda), prancuza Mathias bei tris ruses.

5 Comments:

  • gal ta apvali tavo palapine?labiausiai cia man truksta kursiu ainiu...ir kokios baidares...

    sese

    By Anonymous Anonymous, at 7/26/2008  

  • ...Kaip tu ten ant to vandens taip lengvai issilaikei,tur but naudoji gelbejimo liemene,juk gali uzeiti audra.

    By Anonymous Anonymous, at 7/26/2008  

  • A per atstumą jie gali užkalbėti? Gal man koją sugydytų?

    By Anonymous Anonymous, at 7/27/2008  

  • taip, kiek supratau gali uzkalbeti ir per atstuma. surasti tau toki?

    By Anonymous Anonymous, at 7/28/2008  

  • nea sesule, mano palapine mazesne, tik 1 zmogui, o cia tokioje apvalioje tipi (arba samiskai "lavo") palapineje gali gyventi visa seima. Gal kada ir reiks isigyt :).

    By Anonymous Anonymous, at 7/28/2008  

Post a Comment

<< Home