Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Sunday, March 26, 2006

Nakvyne sniege / Snøhuletur




Praejusia savaite buvom zygelyje i kalnus. Nakvynei issikasem sniege pora nemazu olu (kiekvienoje galejo miegoti po 6 zmones), isklojom eglisakiais, ant ju dar pasiklojom elniu kailius ir taip susiruosem nakvynes vieta. Po "statybu" visi buvom perslape ir baisiai isvarge, su kelioniniais kastuveliais reikejo "iskinkuoti" gal apie pora sunkvezimiu sniego iki kol olos tapo tinkamos nakvynei. Dar dienos metu prileke sunu kinkinys. Pirma karta maciau kaip devyni sunys nenustygdami vietoje, skalydami ir kaukdami lauke savo seimininko, kol gales vel traukti i kelia... Man dar neregeta harmonija - sunys traukiantys roges apsnigusiu egliu karalysteje su zmogumi susikalbanciu su jais... Veliau, jau merkiantis dienai ir baigus darbus, artejant nakciai prie iejimu ir viduje uzdegus zvakes, gyvos sviesos nuspalvintos olos tapo jaukios ir siltos. Ne prastenes nei Suomijoje populiarus ledo viesbutis. Kai lauke spaude -15 C saltis, musu sniego oloj buvo gal +4C. Pasikeite perslapusius rubus sausais ir isisupe i siltus miegmaisius vakarojom dalindamiesi dienos ispudziais, kirsdami dziovinta briediena (sumedziota Rune`s) su svogunu, o desertui kimsdami sokoladini pyraga su kakava ... Isseke, taciau laimingi. Kiek mazai zmogui reikia iki pilnos laimes... Tad laimingai, ir iki kitu ispudziu is siaures!



p.s. beje apie sunis. Nuotraukose Sibiro huskiai. Jie yra neagresyvus, bega ir dirba su didziuliu noru jei yra dresiruoti tik rogems traukti. Labai patvarus ir stiprus. Lauke gali miegoti isikase i sniega spaudziant iki -20 C salcio. Vienas suo, sveriantis 18-27 kg, paprastai nepavargdamas tempia savo svori 30-40 km. Jei roges su kroviniu ir vaznyciotojas kartu paemus sveria 200 kg, tai kinkini traukia apie 10 sunu. Priklausomai nuo oro salygu ir landsafto, kinkinio greitis - 20-30 km/h. Rases istakos yra rytu Sibire. Praejusio simtmecio pradzioje buvo ivezti i JAV. Yra daugybe istoriju apie Sibiro huskius. Sios rases "tevas" buvo norvegas Leonard Sepala, kuris su siais sunimis laimejo daugybe varzybu. Tai buvo zmogus, isgelbejes Aliaskos gyventojus nuo plintancios epidemijos, sunu kinkiniais atvezes gydanciojo serumo. Sis ivykis dave pradzia legendinems "Serum Race" lenktynems i Nome (Alaska).

5 Comments:

  • O čia taip smagumėlis. Atvirai, tai manau, jog bijočiau tokioje oloje miegoti, o jei dar kasdami mešką būtumėte radę? :)

    By Anonymous Anonymous, at 3/27/2006  

  • Nieko Mindaugai, atvaziuosi, issikasit su studentais ir pernakvosi.
    Nes deja, Trondelage (regionas kuriame gyvenu) nei misku nei vilku nebera... Tik daugybe briedziu, lapiu, kiskiu, sesku ir t.t. ... Ukininkai ismedzioje vilkus rankas trina, dabar vietoj vilku ir mesku po kalnus laigo avys ir karves...

    By Blogger Mindaugas, at 3/28/2006  

  • Nea, nu bet kaip pavydas suėmė tai net baisu... niu ir žavi egzotika ten pas tave!..

    By Anonymous Anonymous, at 4/06/2006  

  • atvaziuokit kol nevelu... :)

    By Anonymous Anonymous, at 4/06/2006  

  • aha, lengva tau kalbėt, sėdi ten kojas kailiais apsisupęs ir vargo nematai :p

    By Anonymous Anonymous, at 4/07/2006  

Post a Comment

<< Home