Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Wednesday, December 20, 2006

Gabaliukas kasdienybes / Un trosito del mizmas dias

Lyginant Ispanijos matmenimis, Ourense yra “didelis kaimas”. Nors cia gyvena apie 120 tukst. gyventoju, taciau miestas savo gyvumu ir gyvenimo ritmu yra zymiai aktyvesnis nei mano gimtoji Klaipeda su 180 tukst. gyventoju! Vakarais, gatves pilnos zmoniu, savaitgaliais barai pini iki 05:00 ryto! (zr. foto "Siaure ir Pietus. ...")
Kadangi per miesta teka upe Miño (Minjo), abi miesto dalis jungia net 7 tiltai, tuo tarpu Klaipeda turi 3... na zinoma, Ourense senesnis miestas nei Klaipeda. Pirmasis tiltas statytas dar romenu laikais menanciais Kristu.

Palei upe, is abieju pusiu, yra nutiestas sveikatingumo takas su stovais dviraciams, suoliukais, tualetais, vaiku zaidimo aikstelemis, termomis (atviri baseinai su karstu gelmiu vandeniu)... tiesiog tik eik poilsiauti, sportuok ir norek!
Smagu begti siuo taku, ne tik del jo puikaus irengimo, bet ir del aplinkui esancios gamtos. Stai vienur matai nardancias anciu poreles (anas platyrhynchos), dar kitur virs vandens palinkusi sustingusi garni (ardea cinerea) laukianti zuveles, ar kur ant akmenu isitaisiusius kormoranus (phalacrocorax carbo) pries saule isskestais sparnais, o kur dar zvirbliu cirskimas, snarantys po nukritusius lapus varnenai... visko ir nenupasakosi...

Pradzioje juokiausiu is ispanu, kad jie neturi pirciu, taciau juokiasi tas kas juokiasi paskutinis. Kadangi cia yra terminiu saltiniu, Orenses savivaldybe paupiu irenge keleta termu. Cia atitekantis karstas (apie + 62 C) saltiniu vanduo akmeniniuose baseinuose maisomas su saltu vandeniu. Salia baseinu yrengti dusai, kur privaloma nusiprausti pries einant i terma. Vietos cia uztenka visiems. Man ypac malonu cia ateiti sestadienio vakarais, kai ateina ir tevai su vaikais. Tada, sededamas siltoje termoje, uzvertes galva gali regeti saulelydzio nurausvinus sustingusius vakaro debesis ir girdeti besiturskianciu vaiku krykstavima. Idiliska ar ne? Dar patinka, kai diena pakeicia tamsa, isiziebia zibintai… tada po pasibegiojimo isitaisai termoje tarsi kokiam katile, galvoji apie nieka… girdeti ramus salia esanciu kaimynu pokalbis ir zibintu sviesoje sukuriuodami virsta garai…


Va, kad taip Klaipedoje palei, Dange :D... a?! Gal tada dazniau griztu isvyke namiskiai, draugai, pazistami...?
Daugiau miesto fotografiju http://www.pbase.com/jlfernan/image/42089718

2 Comments:

  • sakyčiau labai dideli pasikeitimai vietovės prasme :) aš čia Norvegijoje tai labai vienišai jaučiuosi :D

    By Anonymous Anonymous, at 12/27/2006  

  • tas tai tiesa... na bet Mindaugai, nepergyvenk, juokiasi tas kas juokiasi pskutinis. Po metu manau tau viskas atrodys kitaip.
    Pats tai dziaugiuosi del metu praleistu norgej, nes prabego tarsi akimirksnis, o dave labai daug.

    By Blogger Mindaugas, at 1/05/2007  

Post a Comment

<< Home