Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Tuesday, November 14, 2006

Siaure ir Pietus. Panasumai ir skirtumai

Taigi, pabuvojau Europos siaureje, o dabar kuri laika pabusiu priesingame Europos gale - Ispanijoje. Idomus skirtumai kurie is kart krenta i akis. Pvz.: Norvegai stato namus is medzio, viduje irgi viskas is medzio - Ispanijoje priesingai, viskas is akmens. Na, karstuoju metu akmuo labai gerai vesina, taciau dabar, kai temperatura krenta... ispanai skundziasi kad jiems salta ir supasi i 5 megztinius ir apsimuturiuoja salikais. Nors man kaip siaurines Europos atstovui pakanka vieno megztuko.

Ispanai po namus vaiksto su batais. Tiesiog is lauko i namus... ir nusiauna tik eidami miegoti!
Pasidarbuoja iki vidurdienio (13:30 h), po to viskas uzsidaro - prasideda siesta trunkanti apie 3 valandas. Viskas vel atgyja apie 16:30...
Ispanai megstanti bendrauti tauta. Svarbiausia jiems kalbetis. Pvz. mazoje gatveleje kur gyvenu yra net 2 barai vos ne vienas priesais kita. O miesto centre tai is viso, - barai ant kiekvieno kampo. Vakarais kompanijos ima eiti per barus. (Zr. foto) Pabuna viename, beplepedami suruko cigarete, islenkia alaus, suvalgo viena kita emponadilla (Galiciskas ceburekas) ir eina i kita. Paselusiai daug ruko, ypac moterys. Nors, manau, jog norvegai geria zymiai daugiau kavos! ir rukytu gal daugiau jei ne tos paselusios norvegiskos kainos.


02:00 penktadienio nakti zmones eina linksmintis, 18.11.06. Ourense, Galicija

PIETAVIMAS

Malonu buvo kalnuose susest visiem kartu prie vieno didziulio masyvaus medinio stalo, valgyti tortilla (ispaniskas omletas) dalintis duona ir uzgerti viska kalnu vandeniu. Beje, cia kalnuose vandeni taip pat galima gerti tiesiog is saltinio.


Kalnu landsaftas taip pat panasus su norvegisku ir uolos tos pacios, tik cia, del kitokio klimato visiskai kita augmenija ir gyvunija.

MAISTAS

Maistas skanus. Pprasciausiam supermarkete zuvu pasirinkimas... ohoho! galva sukasi - 6 rusys kreveciu, ivairiausios midijos, kelios rusys kalmaru, ir visokiausiu juros baisybiu... neskaitant mums zinomu zuvu rusiu ir viskas sviezia!
"Nieko" - numoja ranka viena mano drauge ispane, sako nuvaziuok i koki zuvu turgu prie vandenyno, tada pamatysi ko neregejes... Na tai reiks vaziuoti.

KALBA

Jau pirma savaite kaip cia. Pirma net kompiuterio nemokejau isjungt. Cia nera zodzio "Ok", norint kad tave suprastu, reikia sakyti "Vale". Nepaisant, kad ispanu kalboje daug tarptautiniu (mat lotyniskos kilmes) zodziu, taciau deja, nera jokiu panasumu su germanu, slavu ar baltu kalbomis. Na bet po savaites jau galiu ispyskinti stai ka:
"Yo soy lituano y estoy en España, porque yo quiero aprender español y estare aqui hasta febrero." Na dar nedaug, taciau viskas po truputuka. Keista, bet pradzioje, vis noredavosi atsakineti norvegiskai, atsakymas lisdavo tiesiog automatiskai. Taciau dziaugiuosi, jog mano spontaniska atsakyma norvegiskai "Ja" jau pakeite ispaniskasis "Si!"

1 Comments:

  • ...daug ka kur rasai man irgi labai tinka. Pvz., bandau sneket ispaniskai, o paskui zodziai vengriskai lipa lauk.... tai tiek, laikykis. skaitysiu bloga kada.

    nm

    By Anonymous Anonymous, at 11/21/2006  

Post a Comment

<< Home