Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Thursday, September 27, 2007

Skyrybos / Skilsmisse / el Divorcio

Neseniai suzinojau, kad mano draugai, vietoje sidabriniu vestuviu sventes skirsis... Tokia zinia tarsi perkunas is giedro dangaus. Du zmones, sukure seima ir susilauke 3 vaiku, turintys grazius namus ir megstamus darbus nutare skirtis... Pabandziau suprasti kodel. Jan'as atsake: "viska atidaveme vaikams, o uzmirsome vienas kita" ir sunkiai atsiduso...

Norvegija tarsi krecia skyrybu epidemija (ypac tarp vyresniosios kartos). Netoli puse visu susituokusiuju, savo santuoka baigia skyrybomis. 2006 m. atrode, jog skyrybu mazeja, taciau sumazejo ir santuoku skaicius (zr. lentele zemiau).

Pradzioje buvo nesuprantama, kodel tai vyksta tokio auksto pragyvenimo lygio salyje kaip Norvegija. Netiesioginis atsakymas pakvietes gilintis toliau buvo vienas - turtas nera seimynines laimes laiduotojas... arba kaip lietuviska patarle byloja "ne piniguose laime".

Emiau zvalgytis aplinkui. Daugybe mano kolegu pasirodo yra patyre seimos issiskyrimo karteli. Isoriniu priezasciu pradzios reiketu ieskoti praeityje. Jau nuo XX a. 8-jo desimtmecio pradzios, sustiprejus moteru emancipacijai, moterims igyjant aukstaji issilavinima, gaunant su vyrais vienodas pajamas, moterys tampa nepriklausomomis. Vyrams baigiasi "katino" dienos ir TV ziurejimas sukelus kojas ant stalo, kai zmona tuo tarpu ruosia vakariene seimai pati tik grizusi po darbo.

Susidare ispudis, jog Norvegijoje skyrybu iniciatores yra moterys. Del puikios rupybos sistemos, jos nebijo zengti sio zingsnio. Taigi, emancipacija ir puikiai sutvarkyta rupybos sistema yra isorines skyrybu priezastys. Vienisa mama su vaiku is valstybes gauna dviguba vaiko pasalpa ir kitokias ismokas, kurios sumoje siekia iki 5-6 tukst. Lt (zinoma jos mazeja vaikui augant).

O vidines skyrybu priezastis turbut galetume vardinti kiekvienas - tai ir nesirupinimas vienas kitu, seimynine rutina ir lukesciu neatitikimas, "kibirksteles" dingimas ir nuejimas kuris sau, neistikimybe, kartais per didelis amziaus skirtumas ir t.t.


Tad nenuostabu, kad jauni zmones gyvena susideje. Anksti atsiskiria nuo tevu, pradeda dirbti, issimoketinai isigyja bustus. Cia net iteisintas statusas "samboer" t.y. sugyventinis. Po truputi imu juos suprasti, taciau gyvenimo susidejus nesirinkciau.

Y asis, santuoku skaicius. X - metai.
(saltinis: Statistisk sentralbyrå 2006)

4 Comments:

  • apmastymai verti rimto straipsio pavadinimo :)
    ir ka mastai, Mindaugai, kai suvoki visus uz ir pries? supranti... ar tai reikstu, kad tavo gyvenimas irgi turi tureti tiek skausmo ir bereiksmingumo.....tikiuosi, kad esi tvirtas spresti pagal savo tikejima!!!
    turi puiku pavyzdi - savo tevelius, ir tikiuosi, kad ju meiles kibirkstele neisbleso ir dar ilgai bus kurenama.
    o tau linkiu to paties ko palinkeciau kiekvienam ir sau: meiles ir apsisprendimo myleti kiekviena diena tam, kad nugyventumei nuostabu gyvenima su tau ir tik tau skirtu zmogumi iki gilios senatves... 'kol mirtis jus isskirs'...

    By Anonymous Anonymous, at 9/29/2007  

  • Sveikutis!
    Aciu uz laiskuti ir dienorasti.pastarasis labai cia i tema,zinoma,kai zmones gerai gyvena materialiai tai ir poreikiai buna didesni.Skurde zmones maziau skiriasi.Cia jau parasei pusiau mokslini darba. Tai tokios tokeles,su sviestu kosele... Laiminu Tave,sekmes,sveikatos,istvermes!Stipriai apkabinu Mama

    By Anonymous Anonymous, at 9/29/2007  

  • Šia tema prisiminiau dar vasarą skaitytą vieną jaunimo leidinį, kur buvo paminėta, jog Norvegija yra šalis Nr.1 pasaulyje pagal "one night stand" rodiklį, net 70% norvegų yra turėję vienos nakties nuotykį.
    P.S. hmm.. kai kurie matyt neapsiriboja tik viena naktimi :)

    By Anonymous Anonymous, at 9/30/2007  

  • Džiaugiuosi, Mindaugai, kad nagrinėji svarbius klausimus. Čia diana ir Mama geriau už mane jau parašė. Mano trigrašis gal tik būtų toks: spėju, kad gyvenimas „susimetus“ tik padidina, o ne pateisina skyrybų skaičiaus augimą. Juk iš esmės tai – vengimas įsipareigoti. Taip pat dažnai šiandien sutiksi nuomonę, kad įsipareigojimas varžo. Manyčiau, priešingai – išlaisvina džiaugtis, nes gali sau leisti pasitikėti. Kiti sakys, kad pasitikėti galima ir be popierių, tik tuomet klausimas lieka tas pats: kodėl gi šiandien laisve susižavėję žmonės taip laisvai išsituokia?

    By Blogger + simonas, at 9/30/2007  

Post a Comment

<< Home