Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Tuesday, November 22, 2005

Speleologija / speleology


Praejusia savaite su studentais uzsiiminejom speleologija. Tiem kas nezino kas tai per dalykas, aiskinu. Speleologija - tai toks uzsiemimas, kai nebeturedamas ka veikt ant zemes, pradedi ieskoti nuotykiu po zeme.

Buvo Peru pries kokius 6 metus nutikimas su tais grotu landziojimais. Grupe zmoniu leidosi i apie savaites tura po milziniska grotu sistema neislendant is jos. Buvo sudetingas zygis su povandeninemis upemis ir kriokliais, nezinia kur nerianciomis kiaurymemis ir skardziais, vos pralendamomis skylemis ir isplatejanciomis pozeminemis salemis, ir t.t. Reikejo pasiimti pakankamai maisto bei bateriju atsargu sviesai. Zygelio metu vienas landukas nusilauze koja. Kartu buve zmones buvo jau pevarge, kad galetu vieni iskelti si zmogu... Prasidejo to zmogelio gelbejimo is grotu operacija. Suvaziavo gelbejimo tarnybos, suskrido geriausi speleologijos specialistai is viso pasaulio... viskas baigesi laimingai, neskaitant, kad gelbejimo darbai uztruko apie menesi... vat taip vat buna kartais kai nebeturi ka veikt ant zemes. Nedarykit to vieni namuose :).
O mes tai lindom i nesudetingus grotus, taciau ispudziu uzteko visiems, buvo net ir asaru... Grotai randasi tokiose vietose, kad net nenuspetum juos cia esant. Snioksciantis upoksnis kunkuliuodamas staiga kazkur dingsta, tarsi subega i uola... nusileidus arciau upelio jau galima pastebeti kazkokia kiauryme uoloje… Ilindus prieblandoje matyti, kad nera jokio aiskaus tako. Tenka ropoti kojomis ir rankomis isispyrus i sienas, nes po kojomis kunkuliuojantis upoksnis. Veliau urvas kiek sukasi, isauksteja, pasidalina i dvi atsakas – viena siaura nulenda kazkur su garmanciu upoksniu, kita didesne veda kazkur tiesiai. Tenka persokti upeliuksti ir kabarotis pasilenkus toliau. Staiga ola suzemeja, pralysti
galima tik keliais, po ko vel patenki i didesne erdve… oloje nera vienodos vietos. Jautiesi kaip kokiam milziniskame suakmenejusio gyvuno organizme. Cia nera aisku kas laukia uz sekancio posukio… Ne ne, gyvunu cia rodos nera (beje, buvau sutikes prie sienos prisiplojusi drugi), kai kur nuo ”lubu” kapsi vandens lasai, tvyro dregme, tamsa ir girdisi tik tekancio vanden keliamas garsas… isjungus prozektoriu ir kiek nutolus nuo draugu galima pasijusti nelabai jaukiai…
Smalsumo pagautas kabarojuosi toliau. Bet cia laukia tik aklaviete, - isplatejusi ola nusileidzia i vandeni, kelio toliau nera. Sukuosi atgalios, ola is kitos puses darosi nepazistama… pastebiu dar viena siauresni atsisakojima… cia jau tenka sliauzti pilvu. Smalsumas daro savo ir letai slenku pirmyn. Ilgai sliauzti nereikia, islendu i T formos isplatejima vel su vandeniu ir… salia pupsanciu ispurtusiu nuo dregmes kelmu issikerojusiomis saknimis! Greiciausiai ji cia atnese pakiles vanduo.
Grizdamas atgal uztinku pries mus cia buvusiu lankytoju paliktas zvakutes. Jau visai netoli isejimo paaiskeja kad yra dar viena i pavirsiu vedanti landa. Na landa tai tikru tikriausia… tenka lysti gulint sonu. Landa siaureja ir sukasi, todel nebematyti iki kiek ji pasidaro siaura. Ar imanoma toliau pralysti? kazin ar tik neuzstrigsiu? kaip reiketu grizti atgal neaisku… bet atradimo noras ir azartas daro savo. Spiriantis pedu galais ir remiantis rankomis galima letai slinkti pirmyn. Valio! jau galima matyti dienos sviesos prieblanda. Tuoj issimusiu. Bet isjimo anga siek tiek pailga ir tokia siaura, kad pralisti galima tik iskvepus ora is plauciu. Nesustabdo ne staiga pasigirdes plystancios striukes garsas… As vel virsuje!

6 Comments:

  • Sveikas,

    Tu labai panasus I norvega:) Labai idomus tavo pasakojimai, tesk toliau...:)

    Pagarbiai / Best regards / mit freundlichen Grüßen,

    Saulius

    By Anonymous Anonymous, at 11/23/2005  

  • Sveikas,

    Aciu uz fotke ir idomia istorija apie speliologija. Idomu!!! Primena gera trileri! Geras!

    Sekmes!

    IKI

    Marka

    By Anonymous Anonymous, at 11/23/2005  

  • Sveikas, Mindaugai,

    Noriu pastebeti, kad sis tavo pasakojimas ziaurus. Skaiciau ir tikrai sukauste baime.. o pabaigoj pritrukau oro kvepavimui ir isivaizdavau kaip buciau pradejusi klykti :)) Turbut net nezinodama turiu klaustrofobija :)))

    Su geriausiais linkejimais, lauksim tavo nuotykiu!

    Neringa

    By Anonymous Anonymous, at 11/23/2005  

  • Sveikas Mindaugai,
    Aciu uz zinute.Na ,speleologija - tai baisu... Teciui nedaviau skaityti,nes jis butu trecia infarkta gaves,jau ir man sirdis stojosi skaitant.Daugiau geriau ten neik,nes pats zinzi,kas per daug,tas nesveika,nereikia juokauti su gyvenimu,
    Tu saugok save.
    Iki susirasymo sudie mama

    By Anonymous Anonymous, at 11/25/2005  

  • Oi Minde, labas!

    L.idomiai aprasei ta landziojima po zeme. Kaip tau nebaisu? Pavydziu
    tavo drasos. Mano pampersas butu
    pilnas. Laikykis

    Bye
    Ifka

    By Anonymous Anonymous, at 1/17/2006  

  • skaitau jusu komentarus ir toks skanus juokas ima... Geras!
    Reiks ir toliau kokiu "kvailysciu" pasigalvoti kad galeciau jus pastoviai "gasdinti" :).

    By Blogger Mindaugas, at 7/06/2006  

Post a Comment

<< Home