Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Thursday, August 24, 2006

Betranzuojant / På haiketur

Idomu tranzuoti. Kodel? Daugelis bendraminciu ko gero zino, taciau sis pasakojimas tiems, kurie noretu suzinoti kodel idomu tranzuoti. Todel, kad:

- is furos viskas matosi tarsi panoraminis kinas (ypac Norvegijoje!);

- nemokama kelione (nors paskutiniuoju metu yra tiesiog malonumas pavaisinti vairuotoja kava, o jau keleta metu atsiveikinimui pavezejusiam simboliskai iteikiu keleta gintaro gabaliuku. Ypatingas jausmas atsiveikinant iberti i sauja gintaro, buna, kad zmones tarsi kibirksciuoja nuo to, kad padare gera darba ir gal dar is smalsumo);

- gali sutikti idomiu zmoniu, isklausyti ju istoriju ir tuo paciu artimiau pazinti vietove per vietiniu pasakojimus. Kartais gali buti pamaitintas, o auksciausias pasisekimo laipsnis, tai kaip pavezes zmogus pakviecia i svecius.

Stai vasara betranzuojat is Harstad (Nordland, siaurine Norvegija) link Trondheimo, paeme vienas mechanikas, kalnu inzinierius. Pripasakojo apie tuneliu statyba. Pvz. greziant tunelius per kalnus kartais kelia pastoja upoksniai, vandens gyslos kalnu viduje. Todel tenka tunelius izoliuoti, kad ziema kokia uzsalusi vandens mase nenukristu nuo tunelio virsaus. Be vandens gyslu pasitaiko kad randa ir kanu grotu, kurie susidaro isplovus kalkakmenio klodus ar siaip ivairiu mineralu. Veliau pakviete sveciuosna, pavakarieniavom su visa seimyna, nusiprausiau, pernakvojau.
Isimine paskutinio tranzo metu pavezejes zmogelis. Strigau isvaziuojant is Altos. Per 4 val. nusigavau tik 100 km. Laukiu stovejimo aikstelej paleistas is furos, masinos pro sona svilpia. Lietutis purskia... Parlekia eilinis senas mersas, ir staiga prie manes op... ir sustoja. Isoku. Ten apsepes diedas su akiniais nuo saules tokia apsiniaukusia diena vairuoja... Hmm... bet netrukus isikalbejom. Apie apie svedus ir vokiecius, apie senaji skandinavu tikejima, ir kazkaip issipletem i tikejimo tema. Jis man taip vienu metu pora fraziu kai numete. As tik ausim sukarpiau. Tai buvo:
“Geriau jau buti prasikaltusiu ir pasitaisyti, mei visa gyvenima nugyventi sventai”. Vadinasi as dar turiu sansu, pamaniau.
O kita fraze buvo taip pat tiesiai i sirdi: “Negeisk daugiau nei turi. Tavo vienintele uzduotis - gyventi”. Tas apsepes senis man pasirode tarsi Jezus, tada po prisikelimo prie berods Jeruzalen keliaujanciu mokiniu prisedejes. Kai anie jo nepazino.
Paskui istrauke dziovintos elnienos, pakapojom. Sako "imk valgyk, as turiu pakankamai". Sustojom degalinej, pradziuginau netiketai pavaisines ji kava (senesnioji norvegu karta -uzkieteje kafemanai). O tas sako pabandyk norvegisko patiekalo... Taigi mirkom dziovinta elniena i kava ir ziaumojam... Ko gero nera geresnio budo keliauti, pazinti aplinkinius ir save pati. Tikiuosi, kai kam pasidare aiskiau kas yra tranzas…

1 Comments:

  • tikiuosi neizeisiu paklausdamas kas slepiasi po " laura"? susirasom, iki!

    By Blogger Mindaugas, at 11/18/2006  

Post a Comment

<< Home