Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Sunday, May 07, 2006

Sveciuose / På besøk



Sveikuciai,
ar visi sveiki is tikruju ir galite dziaugtis pavasariu?? kaip gi tas pavasaris Lietuvoje?
Cia Norvegijoje pavasaris isivaziavo visu savo smarkumu - i pievas pasipyle lauku geles, garma upoksniai, sugrizo pauksciai... Bet si karta ne apie tai.
Noriu pasidziaugti ir pasidalinti su jumis tuo, kad teko matyti savo svajone. Tikroveje. Reikalas tame, kad vieno musu studento seima pasikviete musu grupele i savo trobele. Na zinoma, trobele kaip Norvegijoje ir pridera, randasi kalnuose. Nuo automobiliu stovejimo aiksteles tenka paeiti pora kilometru pesciomis, nes sniego jau tik kur ne kur vietomis ir sniego skuteriu nepasinaudosi.
Naujai pastatyta ir puikiai irengta trobele stovi ant kalvos apaugusios misku. Nuo terasos atsiveria nuostabi panorama i kalnus, saulelydi, zemiau apacioje esanti mazyti ezeriuksti... Trobeleje yra 3 miegamieji, dusas, tualetas, didelis bendras kambarys kartu su virtuve atskirtas baru. Tik vienas aukstas, plotas viso 74 kv. m. Viskas kaip ir pridera norvegams - is medzio... Cia, kaip iprasta tokiose trobelese, nera centralizuotai tiekiamos elektros. Taciau to ir nereikia, nes cia stovi:

- saules kolektorius ikraunantis 3 akumuliatorius kuriuose vietoje rugsties yra speciali zele. Tokie akumuliatoriai tarnauja 25 metus ir yra nepavojingi naudojimui. Kolektorius aprupina energija radija, televizoriu, duso vandens siurbli, sviesa kai jos reikia, nes siaip cia naudojamos zvakes ir stovi zidinys...

- bio tualetas, kuriame "darbuojasi" bakterijos. Vis tik tualetui per laika prisipildzius tai galima issimti kompaktiskame bake, kuri lengvai gali isimti vienas zmogus.
- dujinis sildymo katiliukas, automatiskai pasildantis vandeni virtuvei ir dusui.
- Grezinys. Gylis 70 m. Spec.masina isgreze per 3 val.! Pasirodo norvegai vandens gyslu paieskai taip pat naudoja medzio vyteliu metoda! Grezinio vandeni naudoja viskam.
- na ir savaime aisku yra malkomis kurenamas peciukas.

O lauke stovi didziausia atrakcija - pusinis kubilas, kuriame vandenyje stovi aliuminio deze-pecius kurenama malkomis. Vandeni kubile galima uzvirti! Cia jaukiai galima sedeti keliese... O ypatingai kai lauke -10 C... Tada, sako, galima net nuogiems maudytis, vistiek nieko per garus nesimato. Tad uzsikaitinom vandeni iki +43 C, zinoma garu tiek nebuvo, taciau vistiek tiesiog nesinorejo lipti laukan...

p.s. kairiojoj virsutinej nuotraukoj - mus pasikviete seimininkai Torunn, Tom Kristian (sunus), Kjell-Vidar (skaityk "Shiel`").

0 Comments:

Post a Comment

<< Home