Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Friday, January 12, 2007

Le Mont Saint Michel

Prancuzijoje yra dvi daugiausiai lankomos vietos, tai - Eifelio bokstas Paryziuje ir "Vakaru stebuklas" - Le Mont St. Michel tarp Bretanes ir Normandijos. Le Mont St. Michel verstusi kaip Svento Mykolo kalva. Kasmet cia apsilanko apie 3,2 mln lankytoju.
Si vieta mena druidu, romenu (vadinta "Heraklio vartais"), vikingu laikus. Cia, 11-16 a. atskiriami galingu potvyniu ir atoslugiu, isikuria benediktinu vienuoliai ant uolu pastatydami didinga gotikos stiliaus vienuolyna-tvirtove. Baznycios bokstas su archangelo Mykolo (dangaus kariuomenes generolas) statula iskyla i 170 m. auksti. Ilgainiui, salia galingu vienuolyno sienu vystosi gyvenviete. Si vieta ypatinga tuo, kad Lamanso sasiaurio potvynio metu, tvirtove tampa sala, ir atoslugio metu ja galima pasiekti zeme. Del savo isskirtines gamtines padeties, karu tarp Prancuzijos ir Anglijos metu, anglai nesugebejo pasimti sio itvirtinimo, nepaisant to, kad Simtamecio karo metu anglai buvo apgule sia tvirtove 1424-1434 m.

Prancuzijos Revoliucijos metu vienuolynas apleidziamas (vienuoliai grizta tik 1966 m.) ir tvirtove su vienuolynu iki 1863 m. paverciama kalejimu. Tuo laikotarpiu kalinama apie 15-18 tukst. zmoniu - tarp ju zymus politiniai (socialistai), kulturos veikejai (kaip Víctor Hugo). Jau 19 a. pab. valstybes imama saugoti kaip istorinis objektas. Nuo 1979 m. itrauktas i UNESCO kulturinio paveldo sarasus. Nepaisant didelio lankytoju srauto, benediktinu vienuolynas veikia ir dabar.


Ir mes ten buvom su Tom'u, Antuan'u ir Stepan'u sidra gerem, plonycius krepsus valgem, per barzda nevarvejo, tad skaniai burnoj viska suturejau...

1 Comments:

  • fantastika.... skaiciau aikciodama is susizavejimo...

    By Anonymous Anonymous, at 1/26/2007  

Post a Comment

<< Home