Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Tuesday, November 20, 2007

Mintys apie seima

Mano jauna galva, intymus gyvenims seimoje turetu buti tarsi desertas, o seimyniniai pietus turetu prasideti nuo kitu ”pagrindiniu” patiekalu. Galu gale susivokiau ir pritariu naturaliam seimos planavimui. Sutuoktiniu gyvenimui be kontracepcijos, sargiu ir tableciu… taciau su meile, kantrybe, rupesciu ir pagarba vienas kitam.
Pagalvojus, is kur visokios zmogaus ligos? augliai, opos, infarktai, psichozes…? O ar zinote, kad zindydama pirmaji kudiki, jau po 12 menesiu zindymo, moteris sumazina sau rizika susirgti kruties veziu 50%? Kaip naturalu ir paprasta… juk sakoma: genialumas – paprastume.
O kaip zmones gyveno anksciau? Gyveno naturaliai, susirge gydesi tuo, ka teikdavo gamta. Dar ir dabar uzejus kosuliukui geriu mamos surinktu zoleliu arbata su medumi. Ir padeda, zinoma. O jei jau rimciau susirgdavau vaikysteje, tai padedavo medus, sildytas pienas, vilnones kojines ir miegas. Ryte, liga tarsi ranka nuimta.
Mes patys juk esame gamtos dalis. Kodel i ja nebutu galima sugrizti? Ypac dabar, kai buiti galima susitvarkyti kaip nori. Gyvendamas kaime, sodyboje gali igyvendinti savo svajones. Pvz. tureti tiek vaiku kiek Dievas duos. O gyvendamas mieste kiek?

Manau, kad kaime, savo sodyboje gali tureti didele seima. Cia daug erdves, saugu - vaismedziu sodas, miskas, laukai… Man grazu paziureti i dideles seimas. Zinoma, vaikai suteikia atsakomybe, rupescius, taciau taip pat ir meile bei laime. Kiti dar sako, kad jie ir jaunystes suteikia :). Abi mano mociutes (pagimdyti 8 ir 4 vaikai) ir siandiena gyvos, guvaus proto, mielos, darbscios… O kaip smagu broliams ir seserims dabar uzaugus susibegti kruvon!
Dideliu seimu vaikai anksti paragauja “gyvenimo druskos”, yra gabus, sugeba dirbti ir ismano ivairiausius darbus. Ir paikai neislepinti, kaip tas dabartinis 1,6 miesto vaiko... Bet vaiku auginimas reikalauja laiko. O kiek laiko gali skirti seimai gyvenant mieste ir kaime? Kaime gali isvengti automobiliu uzesio ir kamsciu, miesto tersalu ir streso ir darbuotis namuose… Mieste turi vaziuoti i darba… O savaitgaliais, kai miestas ilsisi po darbo savaites, gali nuvaziuot i miesta pasikulturinti ir juo besiilsinciu pasidziaugti.
Apskritai, kam mes ateiname i si pasauli, ka mes pasiimsime is jo ir ka po saves paliksime? Zinau tik viena, kaip pasakose, kad kryzkeleje pasirinkus viena tu keliu, galu gale iseisime su meile, o paliksime vaikus kursiancius pasauli savo vaikams… Kiekvienas savo kelia renkasi pats.
Nuotraukoje: su draugu Runes ir Anne Grete vaikais savanorystes metais - Karine, Kristine ir Julie.

7 Comments:

  • Tokius straipsnelius berašydamas greitai susilauksi nuotakos ir apsikrausi vaikais. Kas sakė, kad visi geri užimti?! :-)

    Na, o dabar apie turinį ir natūralumą. Pamiršai paminėti, kad kai chebrytė viską natūraliai gydėsi, vidutinis jų amžius buvo apie 30 metų. Taigi, nežinau, ar tu dar gyvas, bet aš jau seniai miręs. Net vidutinio amžiaus nebūčiau sulaukęs. Būčiau miręs maždaug 20-ties, nes tada man išoperavo apendicitą.

    By Blogger + simonas, at 11/21/2007  

  • na, bet paziurek, Biblijoj zmones gerokai virs simto metu gyvendavo. O ka mes esame prarade?
    Kodel mes statistiskai kazkur tik iki 72?

    min

    By Anonymous Anonymous, at 11/21/2007  

  • o.cia galetu uzvirti diskusija verta demesio:) simonai,taip,visi geri uzimti,reikia tiketi,kad laisvas tik vienas;) cia komentaras:) as pati buciau uz tai,kad leistume kunui paciam gyti...bet ka mes daznai pamirstame,yra tai,kad tada ir gyventi visad reikia sveikai.stai tai musu cheminiame pasaulyje yra pamirsta...:(

    By Anonymous Anonymous, at 11/25/2007  

  • pritariu Dia, bet padiskutuokim placiau, ne tik apie sveikata, bet ir apie vaikus... ;-). Tai viens vaikas ar kiek Dievs duos?
    Min

    By Anonymous Anonymous, at 11/25/2007  

  • Gražiai rašai, tik šiais laikais abejoju ar daug yra merginų, kurios norėtų turėti vaikučių tiek, kiek dievas duos :0) Žmonės nori lengvo gyvenimo. Kažkada rodė per teliką labai smerkiamą šeimą, nors man tai atrodė tikra idilė :0) Skulptorius su žmona turi kaime daaaug vaikučių, bet... Nieks nesupranta, kodėl jie nesodina tonom bulvių! Tipo ko tada gyvent kaime? Kodėl vaikai napakankamai švarūs, kodėl mergaitė ateina į mokyklą smirdinti karve! Buvo didelis pasibaisėjimas, o ji padėjo tėčiui karvę melžt ryte, nes mama sirgo... Kodėl į namus užeina šuniukai kačiukai arba ožiukai! O iš tiesų, kai pagalvoji, mieste išcackini tuos vaikučius ir vis bakini:" nesivalyk šokoladuotų rankų į pilvą..." :0) O kaime! Ristis nuo kalniuko! Sėdėti kur nori, kaip nori, nebijant išsitepti! Mažiai nusibraukia snarglį į rankovę ir puiku, toliau pirmyn :0) Ir braidyti po dumblą, kaip paršiukam, kai pliurza lenda pro tarpupirščius! (Nuo šito mano mama labiausiai baisėdavos...) :0)

    Dar dėl merginų... Nėra lengva gimdyt beveik kasmet, tai alina. Mano pusseserė turi 9, bet nė vienas iš vaikų nenori turėti tiek pat. Net ir labai mylint vaikus, kasmetiniai pykinimai- pilvukas- žindymas+ visi likę darbai, tai be galo sunku. Kiekviena moteris retkarčiais nori pabūti ir Moterim, gražia, spindinčia. Aišku, mano sesė niekad nesisaugojo ir turi 2, pav. aš nesisaugojau tik du kartus gyvenime... Ir irgi turiu 2... :0)Nevienodai Dievas duoda. Nors... jei turėčiau kitokias gyvenimo sąlygas, manau, dar turėčiau, t.y. norėčiau lėliuko... :0)

    By Anonymous Anonymous, at 11/29/2007  

  • jo mamka, irgi dabar galvoju kaip reiktu ta buiti palengvinti jei tarkim 5 vaikus tureciau. Gi noresis ir kur iseit su mièla ar taip vieniems pabuti. Bet cia gal seneliai ar kaimynai galetu pagelbet? bet gi ir tie neprigelbes visalaik, o gal, dar visokios Au pair programos. Sesuo mano vokietijoj 3 vaikus priziurejo, tai didele paspirtis tai seimai buvo...
    Nors ka cia gali dar dabar ismastyti, bus seima, vaikai ir mastysim, taip kiek perfrazavus -"Duos Dievas dantis duos ir duonos :-)"
    Min

    By Anonymous Anonymous, at 11/29/2007  

  • vaikai vaikai vaikai.... gm... nemanau, jog reikia labai stresuoti, kad gali tureti labai didele seima.. juk galima kad ir 5 vaikus issauginti, bet pagrandukas gali gimti jau velesneje jaunysteje :) tai galu gale ir vyresnieji pades vaikus priziuret ;) nera cia ko baisetis minties, kad vaikai gali vienas po kito pabirti ir mama nematytu nieko iskyrus pampersus ir beganty piena.
    kiekvienas turime savo svajoniu seima susikure su idealiu vaiku skaiciu. man atrodo nera baisu ka kiti galvoja apie tavo seima, svarbu, kaip pats/pati ziuri i savo vaika ar vaikus... nes nera nieko baisiau, kai tevai nematantys gyvenimo vilties ir dziaugsmo vaikuose... kas tokius priziures? kas siems suteiks meiles bagaza butina visam gyvenimui?
    as uz daugiau nei vienas ir du seimoje... ir nors siuo metu mano horizonte nematyti mano princo, o tuo labiau nauju gyvybiu, bet (!) niekada nezinai kaip gyvenimas gali staiga pasukti ir ispildyti tavo troskimus... kad ir kaip ten bebutu, tegu kiekvienas gyvenu pagal savo tikejima nesmerkdamas kitu... tad.. as uz tai kiek Dievas duos... bet su naturalia apsauga :D

    By Anonymous Anonymous, at 12/28/2007  

Post a Comment

<< Home