Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Monday, November 19, 2007

Dvi norvegisko menulio puses

Sianakt nesimigo. Ne, ne pasvaistes miega trikde. Pabudau 02:00 nakties, bjauri mintis smekstelejo, - negi dirbu cia tam, kad mano 1,3 busimo vaiko* galetu pries kompiuteri sededamas triauksti cipsus su cola?
Skandinavai nemato nepritekliaus, pora kartu metuose gali leisti sau isvykti i egzotiskus krastus, turi daug atostogu (Kaledines, Velykines, vasaros kai didzioji dauguma salies atostogauja) ir pan. taciau tai man ispudzio jau nebedaro. Taip, cia visuomene grazi, sazininga, kulturinga, tolerantiska, bet ateinanti karta auga "ispopinta", tingi ir besitransformuojanti... O gal cia man senatves pozymiai jau reiskiasi? Na, bet zvelkime toliau.
6-tajam XX a. des. atradus Siaures juroje nafta, norvegu pragyvenimo lygis per trumpa laika soktelejo i neregetas aukstumas. Dar preitais metais, pagal Jungtiniu Tautu tyrimus, Norvegija 4-tus metus is eiles yra paskelbta geriausia salimi gyventi pasaulyje (placiau http://www.aftenposten.no/english/local/article828724.ece). Todel nenuostabu, kad i ja srautais plusta pabegeliai, migrantai is kitu saliu. Sostineje Osle, nuolatinai gyvenanciu buvusiu migrantu neeuropieciu (Pakistanas, Afganistanas, Iranas, kai kurios Afrikos valstybes ir kt.) skaicius sudaro 25 % miesto gyventoju. Europieciu imigrantu neminesiu. I sali uzdarbiauti atvyksta ir dalis tu paciu kaimynu svedu ir suomiu... Trumpiau tariant - "Kur daug duonos, daug ir ja valganciu"... Taigi, pazvelkime i kita menulio puse.

Kai Lietuvoje, mano manymu, vyksta visuomens formavimosi procesai, skandinavijoje ji isgyvena transformacija. Asmeniskai man, lengviausia rasti bendra kalba cia su zmonemis nuo 45 m. amziaus. Su jaunesniais, nuo 30 metu irgi lengva bendrauti, taciau jau matau vertybiu kaita. Nudiena Norvegijoje vyrauja visuomenes pagrindo - seimu irimas (placiau http://kelione.blogspot.com/2007/09/skyrybos-skillemisse-el-divorcio.html), lyciu poliu kaita - moterys prarandancios moteriskuma, vyrai vyriskuma... Berniukai dazo plaukus ir pustosi labiau nei paneles, o pastarosios uzsitempusios dabar madingomis aptysusiomis treninginemis kelnemis vairuoja Svedijon, kur gali pigiau nusipirkti rukalu. Arsiai ginamos seksualiniu mazumu teises. Skandinavu vyrai keliauja ieskoti meiles i Brazilija, Tailanda, Vidurio ir Rytu Europa... Kokia bus si besikeicianti visuomene? ir ar as noriu, kad joje augtu mano vaikai?
Taciau bendrai paemus, panasus procesai vyksta visoje Europoje, ir greiciausiai tik laiko klausimas, kada tai ateis i Lietuva...
Taciau Norvegija turi viena gera dalyka, tai jos ploto ir populiacijos santykis. Isivaizduokite 4,5 mln. zmoniu gyvena tokio dydzio teritorijoje kaip 5 Lietuvos. Vaikai, jau nuo mazens, vaiku darzeliuose, zaisti eina i miska. Daugiau nei puse salies gyventoju gyvena savo namuose. Ir visa tai svarioje siaures gamtoje. Tai, ju koziris.
_________________
* 1,6 - aptyksliai imant, siandienos statistinis gimstamumo rodiklis urbanizuotose salyse tenkantis moteriai. Norvegijoje 2006 m. statistikos duomenimis, moteriai teko 1,9 % vaiko (saltinis Norvegijos statistikos biuras: http://www.ssb.no/befolkning/).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home