Kelione yra gyvenimas, visa kita, pries tai ir po to, tik stovejimas

Thursday, November 24, 2005

Savanoryste svetur – kelias i laime? / Volontøring utlands - veien til lykke?


Impulas pakeisti, paivairinti savo gyvenima atejo perskaicius P. Coelo knyga "Alchemikas". Ko gero skaitei sia knyga? Tada pagalvojau, kad gyventi galima ne tik pagal tautoje primta gyvenimo sablona: "dirbk - pirk - mirk", na cia kiek sarzuotai pasakiau. Pamaniau, kad galimybe pabuti kitoje aplinkoje vienerius metus, pades pazvelgti i save is kitos puses, tureti daugiau laiko saves pazinimui bei asmenybes tobulinimui. Tai kainuoja man tik/net metus mano gyvenimo laiko, taciau manau butu neprotinga nepasinaudoti sia galimybe.
Mintis savanoriauti brendo mano galvoje po to ilgokai. Ir, kaip sakoma mintys materializuojasi jei jomis labai tiki... Reikejo laukti ir tiketi beveik 3-smetus kad isvaziuosiu i savo svajoniu sali Norvegija. Kodel i Norvegija? pirmiausia - del nuostabios gamtos ir... - gali nuskambeti juokingai - skandinaviskos mitologijos - pasaku bei legendu apie vikingus, nykstukus ir trolius... Sekanti priezastis ta, kad noriu ismokti norvegu kalba. Zinant ja, galima susikabeti ir su svedais ir su danais. Taigi, mokedamas sia kalba galesiu susiklabeti su visa Skandinavija! Tiesa sakant nezinau ka darysiu su visomis sitomis ziniomis, taciau manau, kad jos tikrai pravers mano ateities darbe.

Kai tenka matyti susirupinusius, pavargusius 40-50-meciu veidus, kartais dingteli mintis, kad gyvenimas, rodos toks trumpas, taciau kartu yra ir toks ilgas... bega diena po dienos, o taip ilgai lauktas geresnis, laimingesnis gyvenimas kazkur kitur, tik ne cia... Kur gi slypi laime? kur jos ieskoti? darbuose, pramogose, meileje...? todel pagalvojau, kad laimingas esi tada, kai darai tai, ka pats, o ne kiti nori kad darytum. Kaip raso garsus suomiu rasytojas M. Waltari knygoje "Sinuhe egiptietis" "<...> silpnas zmogus mieliau leidziasi kito valios vedamas i baugu darba, nei pats kelia pasirenka. Is ties silpnas zmogus mieliau leidziasi vedamas i mirti, nei megina nukirsti virve, kuria yra vedamas, ir manau, jog diduma zmoniu silpni, taigi as nesu vienintelis <...>" 533 p. Pasirinkti kelia paciam. Daryti tai apie ka svajoji. Tada ir pradesi dirbti savo megstama darba. Jeigu ji megsi, savaime atliksi ji ne blogiau, o gal net geriau uz kitus... tai atnes pasitenkinima ir automatiskai zmogus jausis laimingas. Dostojevskis karta yra issireskes mazdaug taip: "...skaitymas be meiles, zinios be pagarbos yra viena sunkiausiu nuodemiu dvasiai..." Reikia elgtis pagarbiai su kiekvienam is musu skirtu gyvenimo laiku...
Taciau aplinka savo spaudima daro. Nudiena zmones, bent jau jaunimas Lietuvoje greiciausiai apie nieka kita taip negalvoja, kaip tik susirasti gera darba, kaip uzdirbti, kaip susikurti savo gyvenimo gerbuvi... Ech... darbu bus visada, svarbiausia, kad tik butu noro juos dirbti. Todel manau, kad verta iskeisti darbo metus i savanorystes metus kitoje salyje. Kvaila butu praleisti juos vien tik uzsidirbant pragyvenimui. Kazin, negi pinigu uzsidirbti atejome i si pasauli?

4 Comments:

  • Tu drasus zmogus. Drasus, nes dristi gyventi taip, kaip manai esant geriausia.
    Kaip sumastei islekt savanoriaut?
    Aciu uz pasidalijima savo ispudziais.

    Deimante

    By Anonymous Anonymous, at 11/25/2005  

  • Mindaugai,
    sekmes tau pasaulio pazinime ir saves atradime!
    Visada stebino tavo gyvenimo supratimas bei poziuris i ji!

    By Anonymous Anonymous, at 11/28/2005  

  • Delfi radau stai ka:
    Laimė – sėkmės priežastis, o ne pasekmė. Kalifornijos Riversaido universiteto mokslininkai, atliko tyrimą, kuriuo mėginta nustatyti laimės ir sėkmės tarpusavio ryšį. Rezultatai kiek netikėti: laimė yra ne sėkmės rezultatas, o priežastis. Kitaip tariant – būk laimingas ir viską pasieksi! (daugiau - http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=8302680&categoryID=2965571&ndate=1135076729)

    By Blogger Mindaugas, at 1/13/2006  

  • pritariu simtu procentu ;)

    By Anonymous Anonymous, at 4/17/2007  

Post a Comment

<< Home